Blog pro akcie a investice = vážné články
[b]Kdysi jsem myslel, že je to diskusní forum pro židy[/b]rnrnDnes se koukám na židovský Facebook každý den několikrát. Jako miliony internet-nemocných lidí po celém světě já ale nepíšu žádným kamarádùm vzkazy a žádné vzkazy nedostávám a nechci. Nechci mít ani tisíc přátel na Facebooku, mně jich stačí jen 5 a žádný nesmí být z Čech. A stejně si s nimi nepíšu.rnrnJá se však zajímám o value investing a dividendy navždy. Pro větší přitažlivost u jiných lidí přidám i téma rùstové akcie , když zakládám nějaké forum na nr1a.com nebo skupinu na Facebook.rnKdyž se dnes hledá na Facebooku skupina lidí se zájmen o value investing , najde se 100 skupin z celého světa v rùzných řečích. Tři z nich jsou moje: Value investing FB skupina anglicky, německy a španělsky.rnrnDo které FB skupiny value investing vstoupit a proč:rnVstoupil bych do dvou skupin, které mají nejvíce členù a vypadají americky. rnVstoupil bych tam proto, abych se proslavil. rnBohužel ti zakladatelé těch dvou největších amerických FB value investing skupin z 29.12.2008 a z 9.4.2011 jakoby vùbec neměli zájem o akcie. Jak je vidět, když se klikne na jejich FB profil. A ty tisíce členù každé z těch dvou největších skupin jakoby neměli žádný rozum. Oni publikují jen links na cizí webstránky, kde se píše něco o akciích nebo o Buffettovi.rnrnMoje americká, španělská a německá FB value investing skupina je lepší. Já tam publikuji vlastní slova a nedávám tam žádné links na cizí webstránky. Nelákám tam ani lidi na ty akcie, které chci s výdělkem prodat, aby pro zájem více rostly. Vale, ČEZ, Barclays. rnNěkterý den se nehlásí nikdo a některý den se mi hlásí 3 noví členové do mojí americké skupiny. Mám ale co dohánět - ta skupina z 29.12.2008 má dnes už 38.200 členù. A moje mladá skupina z 11.12.2016 má zatím jen 93 členù.rnrn[color=red]Sem nedávejte žádné komentáře!rnAle kdo se chce za každou cenu vyjádřit, a» to napíše pod téma diskuse Jakékoliv povídání >>>rn>>> [/color] http:forum.nr1a.com/viewthread.php?tid=4&page=66
[file]5968[/file]rnChart : Akcie ČEZ v euro na burze Frankfurtrnrn[size=4][b]ČEZ A.S. akcie rostla 4.900% od 1999 do 2008.[/b] rnMy zde potřebujeme samé pozitivní zprávy o firmě ČEZ,rnaby akcie rostla 200%, a ti naštvaní akcionáři, kteří koupili před 10 lety,rnse dostali konečně do plus a mohli tu bolševickou akcii prodat beze ztráty.rnAni akcii ČEZ není rozumné prodávat za třetinu nákupní ceny se ztrátou 66%. rnVždy» z toho neřádu chodí každý rok dividendy vyšší jak 3%. Z dnešního kurzu 6%.rnFirma ČEZ je přece zdravá, neškodí jí konkurence, nemíří k bankrotu, rnjednou bude zase zvyšovat roční zisky. rnA je logické, že za 20 let nebo za 30 bude akcie zase zpátky na historickém maximu z roku 2008, rnprotože na vrcholu roku 2008 byla akcie prùměrně oceněná a nebyla předražená. [/size]rnrn[color=Red]Sem prosím nedávejte žádné názory!!!rnNázory dávejte jen sem [/color] >>> http:forum.nr1a.com/viewthread.php?tid=6&page=30
[b][size=4]Domek nebo chata na sobotu, či na dovolenou[/size][/b]rnChalupu v pohraničí na severu Čech od revoluce už 28x vykradli zloději. Někdy se tam vloupají 4x za rok.rnhttp:www.novinky.cz/domaci/444246-chalupu-ji-vykradli-28krat-za-mrize-sel-jen-jeden-zlodej.htmlrnrnTo vypadá, že když máte domek na samotě, kde trávíte jen několik dní ročně, musíte tam mít snadno otevíratelné dveře bez zámku, aby si vnitřek mohl každý zloděj prohlédnout bez poškození dveří a oken. A musíte tam mít jen ošklivý nábytek zbytý vlastnoručně z ošklivých prken, které nikdo neukradne, jen kdyby chtěl dělat někde jinde oheò. ®ádný hezký nábytek, žádné obrazy na zdi, žádné přístroje, žádné oděvy a žádné jídlo v domku nenechávat! Kdykoliv by majitel domku na samotě tam chtěl několik dní bydlet, musel by si tam přivézt velkým autem matraci, rádio nebo televizi a jídlo. A pak vše zase odvézt domu do Prahy.rnrn[color=Red]Sem prosím nedávejte žádné názory!!!rnNázory dávejte jen sem [/color] >>> http:forum.nr1a.com/viewthread.php?tid=14&page=9
[b]Výběr akcií na stálo pro dividendy jako dùchod[/b]rnrnKdo chce akcie na stálo jen pro dividendy, měl by koupit v době, kdy jsou levné s PE PB PS, jen ty akcie, které mají výnos dividendy nad 3% a posledních 12 let nebo 1995-2007 dosahovaly podniky slušný rùst tržby, zisku a dividendy. Nejlépe 10% ročně, ne 30% ani 2% ročně. Jinak to nemá význam, ptát se na akcie Microsoft, Exxon, Southern Energy, Coca Cola, Nestle, McDonalds, Walmart, Home Depot, BP, Target, Altria, Philip Morris, British Tobacco, Visa, Apple atd. Když nesplòují moji podmínku, nejsou to dobré akcie na budoucích 50 let pro dividendy.rnPovídali někde, že akcie Altria klesla v pátek krátkodobě 20%, protože akcionáři byli zase znova zklamáni poklesem spotřeby tabáku. To je vidět, jak je to hloupé, kupovat akcie na stálo, když podnik zvyšuje zisk a tržbu 0% ročně. rnA pak je tu zločinecký podnik Apple, který zvyšuje zisk příliš moc, protože vyrábí levně v Asii, prodává za 8x vyšší cenu, než stojí výroba a podvádí s daněmi, takže má ukryto v daòovém ráji přes 200 miliard dolarù. Taková akcie taky není dobrá na stálo, protože extrémně silný roční rùst zisku za několik let skončí katastrofou.rnTakže když mi někdo bude vyčítat, že mám taky akcie podniku se slabým rùstem zisku, tak se vymluvím, že před finanční krizí v letech 1995-2007 ten zisk rostl slušně. A velká finanční krize, jaká bývá jen jednou za 80 let, ta zpùsobila na pár let přestávku v rùstu zisku téměř u každého podniku a banky.rnrn [file]5997[/file] Chart akcie Altria na NYSE 28.7.2017 = krátkodobě -20% rnFundament http:beta.morningstar.com/stocks/xnys/mo/quote.htmlrnrn[color=Red]Sem prosím nedávejte žádné názory!!!rnNázory dávejte jen sem [/color] >>> http:forum.nr1a.com/viewthread.php?tid=2&page=84
[b]Fond Top Stocks ISIN CZ0008472404 od České spořitelnyrn[/b]rnNyní se zase jednou podíváme, jaká je ta investice fond Top Stocks ISIN CZ0008472404 - Investiční společnost České spořitelny - ISČSrnhttp:www.erste-am.cz/cz/Privatni_investori/informace_o_fondech/informace_o_fondech_a_zakonne_dokumenty_eam_cr/25-1325/overviewrnrnHlavní pozice akcií 31.7.2017, které vybral asi mladý ale šedivý Ján Hájek, i když se u aktuálních informacích o fondu manažer a jméno Ján Hájek nikde nenajde:rnVertex 5.37%, Pandora 4.88%, Sarepta 4.31%, Bristol Myers Squibb 4.24%, Celgene 4.16% z fondu.rnFond obsahuje asi 25 akcií. Akcie oboru spotřební zboží tvoří 36.05%, zdravotní péče 33.66%, informační technologie 30.26% z fondu.rnrnKterou akcii z toho seznamu byste chtěli koupit? Vertex Pharma., Pandora, Sarepta Therap., Bristol Myers Squibb, Celgene? Asi žádnou akcii. Tedy proč investovat 100.000 korun nebo 1.000.000 korun do fondu, když se vám nelíbí ani jedna akcie ve fondu? rnVertex Pharma. P/E 148.8, P/S 17.8, P/B 23.1 http:beta.morningstar.com/stocks/xnas/vrtx/quote.htmlrnPandora P/E 11.8, P/S 3.3, P/B 11.0 http:beta.morningstar.com/stocks/pinx/pndzf/quote.htmlrnSarepta Therap. P/E negativ, P/S 34.2, P/B 6.1 http:beta.morningstar.com/stocks/xnas/srpt/quote.htmlrnBristol Myers Squibb P/E 21.1, P/S 4.8, P/B 6.4 http:beta.morningstar.com/stocks/xnys/bmy/quote.htmlrnCelgene P/E 40.1, P/S 8.5, P/B 11.9 http:beta.morningstar.com/stocks/xnas/celg/quote.htmlrn[b]Kdybych nějakou z těchto extrémně předražených akcií po Hájkovi zdědil, ihned bych ji prodal[/b], než přijde její krach.rnrnVstupní poplatek je jedenkrát 3% z vašeho kapitálu a správcovský poplatek je 2,5% z vašeho kapitálu každý rok. [b]Tedy na konci prvního roku už máte ztraceno 5,5% z vašeho kapitálu. Z milionu korun ztratíte za rok 55.000 korun.[/b] A jestli hodnota fondu klesne, ještě ztratíte další procenta. Ale jestli hodnota fondu stoupne za rok, ta ztráta 5,5% z vašeho kapitálu mùže být vyhlazena nebo ještě několik procent vyděláte. Pokud už další rok nepřikupujete žádné podíly fondu, ztrácíte z kapitálu jen správcovský poplatek 2,5%, což samozřejmě bude odečteno z případného rùstu fondu.rnrn[b]S fondy je to veliká nuda, když se celý rok nedostanou z toho investovaného kapitálu vyplaceny 3% jako dividendy, ba naopak - musí se platit z toho kapitálu 2.5% správcovský poplatek[/b], aby se manažer a páni z investiční společnosti měli dobře.rnrnJistě by vám dělaly mnohem větší radost vlastnoručně vybrané bezrizikové akcie velkých a starých podnikù, ze kterých budou chodit během roku víc jak 3%-ní dividendy. Každý měsíc vám přijdou z nějaké jiné akcie dividendy. Při nákupu jedné akcie za 1.000 euro na Xetra ztratíte jen 1% jako poplatek banky a burzy. A během roku a během let už neplatíte žádné správcovské poplatky jako u fondu.rnKteré dividendové akcie jsou bezpečné a dnes ještě výhodně oceněné?rn[b]AT&T, Banco Santander, BASF, BHP Billiton, BMW, Cisco Systems, Iberdrola, Münchener Rück, Royal Dutch Shell A nebo B, Sanofi[/b]rnrn[file]6031[/file] Graf - fond Top Stocks - chartrnrn[color=Red]Sem prosím nedávejte žádné názory!!!rnNázory dávejte jen sem [/color] >>> http:forum.nr1a.com/viewthread.php?tid=13&page=10
[b]Bolševíci mají akcionáře za blázna. Znají jen mzdu z práce a dùchod jen z pojištění.[/b]rnrn Já mám zákaz se bavit u ségry o akciích, že jsem s tím už trapnej, hlavně u šváry, který podniká přes 10 let. StanislavrnrnPověz jim hlupákùm, že ti patří Citigroup a Bank of Amerika! A že pro ty banky nemusíš vùbec pracovat a stejně ti jako jejich majiteli posílají každý rok peníze. A tyto peníze, co dostáváš z tvých bank jako dividendy, mohou být každý rok o 10% vyšší. Takže rùst tvého příjmu z investice překoná několikanásobně slabý rùst mzdy nebo dùchodu. Tvoje peníze pracují samy pro tebe.rnJde o to, mít více peněz z dividend než z dùchodu. A pak budeš na tom v dùchodu dvakrát lépe než ti, kdo mají dnes stejnou mzdu jako ty a žádné jiné příjmy. Veliký den to bude, až začneš dělit peníze na akcie z deseti rùzných branží a nebudeš omezen na akcie ze dvou bank. Tento den bys měl oslavit v hospodě U Sluncù nebo v hospodě Na Rùžku.rnrnNěkdo z vás bude mít asi problém v prvním roce dùchodu, mít více peněz z dividend než z dùchodu. Pro někoho je to ale lehká věc.rnrnJá jsem majitelem podnikù BASF, BMW, Münchener Rückversicherung, AT&T, Cisco Systems, Johnson & Johnson, Pfizer, Procter & Gamble, United Technologies, Wells Fargo, Banco Bilbao, Banco Santander, Iberdrola, Telefonica SA, BHP Billiton PLC, HSBC, Lloyds Banking Group, Royal Dutch Shell, Tesco, Sanofi a Bank of America. rnA bohužel mi patří i závody ČEZ, Vale a banka Barclays, kterých akcie mám v minus. Protože Graham a Buffett radí: Nikdy neztrácej peníze! , tak čekám, až budu moci tyto tři akcie prodat s výdělkem, abych za ty tisíce a tisíce získaných eur přikoupil ty ostatní akcie.rnrn[color=Red]Sem prosím nedávejte žádné názory!!!rnNázory dávejte jen sem [/color] >>> http:forum.nr1a.com/viewthread.php?tid=311&page=2
[b]Jak vypadají ti 22 dividendoví králové a 50 dividendoví aristokraté[/b]rnrnDividendoví aristokraté jsou americké akcie, které zvyšují dividendy už alespoò 25 let.rnDividendoví králové jsou americké akcie, které zvyšují dividendy už alespoò 50 let.rnNěkteří z nich jsou malé firmy. Některá jména jsme nikdy neslyšeli. Některé společnosti zvyšují dividendy pouze z dùvodu dostat se do toho seznamu. A my potřebujeme také akcie ze západní Evropy. Americké akcie: Evropské akcie = 10:10 nebo 8:12.rnrnVšichni 2017 existující 22 dividend kings jsou uvedeni také mezi 50 existujícími dividend aristocrats. A [b]ze všech králù a aristokratù koupíme snad jen 3 společnosti, pokud akcie nejsou příliš drahé s P/E, P/B P/S.[/b] [color=Red]Johnson & Johnson, Procter & Gamble, AT&T[/color]rnPokud chcete mít jako dùchodci více peněz z dividend než z dùchodu, vaše 20-akcií-portfolio by mělo zahrnovat asi 10 akcií z USA a 10 ze západní Evropy (nabo 8:12), bez ohledu na to, zda žijete v Čechách nebo v USA. Takže kontrolujeme pouze společnosti s tržní kapitalizací nad 30 miliard USD. A chceme, aby více než 7% ročně rostly tržby, čisté zisky a dividendy, posledních 12 let nebo 1995-2007. Nehledáme jen rostoucí dividendy! A kupujeme jen rozumně oceněné akcie. Nikdy více akcie Coca Cola, nikdy Nestlé! Vzhledem k tomu, že tržby a zisky u Coca Coly nebo Nestlé nerostou dostatečně a poměry P/E, P/E a P/S jsou příliš vysoké.rnrnSeznam 50 dividendových aristokratù roku 2017 https:en.wikipedia.org/wiki/S%26P_500_Dividend_AristocratsrnrnSeznam 22 dividendových králù roku 2017rnhttps:www.simplysafedividends.com/dividend-kings-list/rnhttp:www.suredividend.com/dividend-kings/rnrn[color=Red]Sem prosím nedávejte žádné názory!!!rnNázory dávejte jen sem [/color] >>> http:forum.nr1a.com/viewthread.php?tid=2&page=86
[b]Moje strategie + Margin call[/b]rnProzatímní výsledek za rok 2017 mne vyprovokoval se více rozepsat o mé strategii. Píši to kvùli inspiraci nejen pro využití některé z mých myšlenek, ale hlavně k tomu, abyste i další přispěli do této diskuse. Nechci se ničím chlubit, ale jen ukázat výsledky mé strategie. Protože jsem již většinu zde publikoval, omlouvám se, že to zkusím v následujícím shrnout do jednoho článku. Omlouvám se za delší text.rnBudu rád za reakce i kritiku. Protože si myslím, že problematika mùže zajímat vícero investorù, zkuste i reagovat, zda by nestálo tomuto věnovat samostatné vláknorn2016 jsem získal určitou hotovost prodejem nemovitosti a nakoupil trošku akcií a hlavně investiční fondy. O prázdninách jsem přečetl knihu pana Konečného a rozhodl změnit PTF prodejem všech investičních fondù a koupí akcií dle fundamentù. Kupoval jsem převážně Anglii a USA a tak jsem Kč měnil na danou měnu. Rok jsem zakončil 8% zhodnocenímrn2017 jsem využil pùjčku, kterou jsem chtěl předběhnout čas a koupit větší balík akci s tím, že úroky budou umořovány dividendami a částka, kterou měsíčně našetřím z platu, pùjde na splátku úroku.rnrnV únoru mi banka nabídla MarginCall, který se dá nazvat Pákou či kontokorentem ručeným nakoupenými akciemi. rnZde vysvětlím, co to je. Mne se nejvíce líbí definice kontokorentu v měně za kterou nakupujete akcii. Takže nenesete kurzové riziko a platíte jen úrok (měsíčně) z aktuálně čerpané částky (ve stejné měně = při pohybu kurzu se úrok adekvátně v Kč mění). Margin call je o tom, že banka si hlídá, kdy ručení (vaše ptf – tedy ty tituly, které dáte a které banka akceptuje) jsou stále ručení (hodnota ručení stále pokryla hodnotu čerpaného kontokorentu). Při poklesu pod nějakou signální hodnot k Vás vyzve na doplnění (prodej nějaké části ptf či finanční částkou). Pokud by však dále probíhal pokles (obvykle 50%) pak mùže banka prodat celé či část ptf k umoření kontokorentu.rnPodmínky mi postupně zlepšovali a na současných 4 procenta. ©el jsem do toho s následující strategií. Po dobu minimálně 4 let jej využít kontokorent k akceleraci výnosù za kapitálu s tím, že po této době část rùstových akcií vyměnit za dividendové. Nějak mi pùjčky nedělají dobře. rnRozhodl pro strategii nákupu části dividendových a větší části rùstových akcií. Využil jsem limit postupně „na doraz“ a tak mùj podíl vlastních prostředkù je 27%. Zbytek je krytý kontokorentem. Když to shrnu, pak mám cca 30% dividendových a 70% rùstových s výhledem držení na 4 rokyrnZačnu mluvit o výhodách. rnOmezení kurzového rizika. V roce 2017 došlo k výraznému poklesu kurzu Kč USD či libry a tak mi sice o 18% klesla moje část, ale došlo ke snížení Kč ekvivalentu kontokorentu a tím i ke snížení úroku z této pùjčky.rnVýrazná akcelerace v případě rùstových akcií. Uvedu příklad. Pokud mám kapitál 100kKč a koupím akcii s rùstem 10% a dividendou 2% (po zdanění) pak mám za 12 měsícù 100+10+2=112kKč. Takže 12% zhodnocení. Pokud využiji kontokorent ve výši 300kKč, pak vstupuji do investice s částkou 400kKč. Pak, při stejných parametrech mám 400 (equita)+40 (rùst akcie) + 8 (dividendy) -12 (4% úroku z 300kKč) = 436kKč. Zhodnocení ptf je sice jen 9% ale zhodnocení kapitálu je 36%!!!! (z 100kKč vzrostlo na 136kKč)rnNevýhodyrnTak jak se mohu radovat s akcelerací zisku, pak stejně mohu zaplakat při poklesu. Pokud využiji stejný příklad. Bez kontokorentu mám při investici 100kKč, ztrátě 10% a dividendě po roce 100-10+2=92kKč a faktickou ztrátu 8% ( Toto plně potvrzuje to, co tvrdí účastníci tohoto fóra – dividendové akcie eliminují rizika poklesù – dále viz kniha pana Ladislava Konečného).rnPři 300kKč kontokorentu pak mám bilanci 400-40 (10% pokles) +8 (dividendy) – 12 (4% úrok z 300) = 356 kKč. Takže kapitál se zmrskl z 100kKč na pouhých 56kKč. Ztráta je tudíž 44%!!!rnVšimněte si tedy akceleraci nejen zisku, ale i ztráty, která je, díky úrokùm, dokonce o 20% vyšší. (44% možné ztráty proti 36% možného zisku)rnDalší příklady si nasimulujte dle uvedeného příkladu.rnPokud tedy shrnu mou strategii, tak ta je v tom, že 30% držím v dividendových akciích s úmyslem držení nad 10 let. 70% jsme pořídil kvalitní rùstové akcie (nejen z pohledu toho, co banka uzná, ale i z toho, abych eliminoval rizika propadu) ač z těchto 70% je stejně pùlka s prùměrnou dividendou. Ty hodlám držet maximálně 4- 5 let a pak je proměním za kvalitní, fundamentálně zdravé a dividendové akcie. Během roku provedu cca 20% korekcí v podobě prodeje či nákup některé překoupené.rnrnVýsledky mé strategie k dnešnímu dni za rok 2017 jsou v podobě rnRùst celého ptf (oceněno v Kč a tudíž započteny kurzové ztráty z eqiuty (mého kapitálu) a tím, že nákupy jsem dělal postupně v Q1 a Q2 2017 včetně realizovaných ziskù a ztrát v korekci ptf) je 9,76%. rnRùst mého kapitálu equity je 30% po započtení všech poplatkù, úrokù, kurzových ztrát, realizovaných ziskù a ztrát z prodejùrn[color=Red]Zde v blogu jsou ale názory zakázány.rnProto prosím pište názory k článku pod téma Pojištění,..,..,kredit [/color] http:forum.nr1a.com/viewthread.php?tid=14&page=11
[b]!!! Jen hezky dělte peníze na akcie západní Evropy a USA !!![/b]rnrnJestli bydlíš v Evropě a budeš se zabývat akciemi už aspoò 5 let, jistě pak budeš mít více dividendových akcií z Evropy než z USA. rnJen český nebo slovenský daytrader (to je nadávka a urážka ) se omezuje na akcie z USA.rnNižší poplatek za burzu v USA než za Xetra, jak nabízí lidem mnozí židi v Čechách, nebo nižší daò z amerických dividend než z německých, to nemùže být u rozumného investora překážkou, dávat přednost americkým akciím před levnými evropskými blue chips akciemi BASF, BMW ST, Münchener Rückversicherung, , Banco Santander, Iberdrola, Telefonica SA, BHP Billiton PLC, HSBC, Royal Dutch Shell, Sanofi s výnosem dividend 4% až 7%.rnrnAmerické hospodářství je na tom hùře než německé. Podle neoficiální statistiky je USA už několik let v recesi - neroste. Silně roste letos hospodářství španělské. Americké podniky se ale snaží více než evropské, vykupovat vlastní akcie a likvidovat je, aby akcionářùm rostly. Zato ale vykrádají šéfové z amerických podniku několikrát více milionù než evropští šéfové jako mzdu a bonus a to zase škodí akcionářùm. rnRozhodně tu svatou pravdu neodvolám. Nechtěl jsem nikoho v prvním odstavci urazit. Nyní to však učiním, však nikoho nejmenuji. Když se Evropan omezí na americké akcie, svědčí to o začátečnictví a nezabývá se akciemi ještě tak dlouho, aby z toho měl rozum. rnNěkdo zas investuje do fondu na akcie celého světa. To je hloupá přehnaná diversifikace. Pro Evropana zcela postačí, když má 50% až 66% peněz v akciích západní Evropy a 33% až 50% peněz v akciích USA. To svědčí o jeho nadprùměrné inteligenci u akcií.rnJen se nad tím zamyslete, až vás z toho rozbolí hlava: Musí mít Evropan 80% až 100% portfolia v akciích USA a jen 0% až 20% peněz v akciích západní Evropy? Bystré hlavy na to přijdou - je to hloupé. Evropan má mít 50% až 66% peněz v akciích západní Evropy a 33% až 50% peněz v akciích USA.rnJestli platí americké podniky 4x ročně čtvrtinu dividendy a německé podniky jednou ročně celou dividendu, to spíše škodí těm americkým podnikùm, protože převody peněz na milion kont 4x ročně stojí podniky moc práce a peněz.rn15% daò z 3%ní dividendy je horší než 26% daò z 5%ní dividendy. A člověk z Čech má právo na 15%ní daò z německých dividend. I když žádat peníze zpátky v Německu stojí peníze a čas.rnTedy nezlobte dědu, nezlobte ani mámu a tátu a kupujte si na stálo pro dividendy vedle amerických akcií i akcie německé, britské, španělské, jednu holandskou a jednu francouzskou! rnrnTo je veliký omyl, že by byly americké podniky zdravější než západoevropské.rnZapomínáte na bankrot u General Motors, Ford, AIG, Citigroup, Lehman Brothers, Wachovia, Washington Mutual, Worldcom, Enron a další. Zřejmě to nepamatujete, nebyli jste tenkrát ještě naživu. A proto koupíte jako správní čeští daytradeři raději akcie General Motors než BMW. Já však jsem byl 2008-2009 už naživu a tak na ty bankroty v USA pamatuju. rnHospodářství USA je dokonale prohnilé. Akcie jsou židovskou manipulací předražené, šéfové podnikù jsou teplí, podniky podvádí s daněmi - kdekoliv na světě vydělají miliardy, platí z nich nízkou daò v Irsku. rnrn[color=red]Diskusi prosím jinam a sice sem [/color] :post: http:forum.nr1a.com/viewthread.php?tid=10&page=27 rn
[b]Procter a Gamble a Buffett[/b]rnrnPíšou v novinách: Kdo koupil před 30 lety za 5.000 dolarù akcie Procter & Gamble (PG), ten dostane letošní rok 5.000 dolarù dividendy. Výnos dividendy vyrostl za 30 let na 100%. Asi 12% ročně rostla tedy dividenda. Kdo reinvestoval všechny dividendy, koupil za ně další akcie PG, tomu těch 5.000 dolarù v akcii vyrostlo do dnes na několik milionù dolarù v té akcii PG. Jen jestli nelžou ty noviny.rnrnJá mám akcie od 25 společností a každou akcii koupenou za víc jak 5.000 euro, každou akcii držím už 2 roky až 10 let, a 21 akcií chci držet stále. Mezi nimi je i akcie PG. rnrnA stářím a miliardami pomatený Warren Buffett všechny akcie PG už prodal, koupil nemocné IBM, pak prodal i IBM. Už by ho nikdo neměl považovat za nejlepšího investora světa a nikdo by neměl brát jeho dnešní slova vážně, když tak hloupne.rnrn[color=Red]Sem prosím nedávejte žádné názory!!![/color]