Otázky a odpovědi
ado130,rnrnza stavajicich podminek je DPS pro prumerneho mladeho cloveka krajne nevyhodne. Prilis dlouhy investicni horizont, znacne prekazky v pripade predcasneho ukonceni sporeni (prichazite o prispevek), na vyplaceni prostredku cekate nekolik mesicu, pripadne zmena legislativy muze velmi negativne ohrozit predikovany vynos, coz vyhody plynouci z pripadnych danovych ulev a prispevku od statu nevyrovnavaji. Pokud presto chcete vyuzit stejne alokace aktiv jako maji fondy CONSEQ, kupte si radeji koncove ETF a akcie. Navic vstupujete na konci cyklu, v obdobi rostouciho premia ve prospech urokoveho diferencialu USD a v celkove horsim vyhledovem ekonomickem obdobi pro EU, jestli pri tom vsem jeste nemate vlastni bydleni a planujete zalozit rodinu, tim horsi je to rozhodnuti, to uz bych radeji vyuzil sporiciho uctu, nebo kratkodobych terminovanych vkladu (pokud nemate pristup k nicemu lepsimu).
Zkus si to spocitat sam. Vychazej z toho, ze spravce si vezme 1-2% rocne poplatek a jeste bude investovat opatrne a kdovi zda lepe nez ty. Tak si muzes udelat parametrickou tabulku, o kolik procent vydela spravce mene nez ty.rnrnDalsi nevyhodou je mizerna neboli temer zadna likvidita a cim jsi mladsi, tim delsi dobu ti takovy fond bude vydelavat mene nez ty sam. A tedy tim dele ti tvoje uspory ve fondu budou neprilis dobre investovany.rnrnSamozrejme nikdo nevi, kolik ti fond vydela, i ten Conseq, ktery vydelal slusne by se mel pomerovat s indexem akcii a pak teprve hodnotit. To ze je lepsi nez spousta jinych fondu jen ukazuje na tragicnost nasich penzijnich fondu.rnrnA na zaver pozitivum - ty das do fondu svoje penize, neco prida stat (prispevek, danova uleva) a neco zamestnavatel. To je hodne podstatne. Pokud se k penezum z fondu dostanes za cca 10-15 let a pripsevek zamestnavatele je vyznamny, tak to smysl dava.
Resil jsem to same. Nikdy jsem penzijko nechtel, ale zamestnavatel prispiva, tak jsem ty penize od nej zase nechtel vyhodit oknem. Takze tam davam minimum, co muzu, tzn. 100 Kc a zamestnavatel mi tam dava 1k. Urcite se mi to vyplati vic, nez kdybych tech 100 Kc daval do akcii a prisel o ten 1k. Pokud teda ty penize nezabavi jednou stat, kdyz vidim jak to tu jde od 10 k 5...radsi nad tim nepremyslim. A mam Conseq, sice je to relativne mala spolecnost oproti ostatnim, ale podle historie by mohl mit nejlepsi zhodnoceni.
No tak od Consequ jsem prave pred lety utekl. Zhodnoceni -3% za 7 let a k tomu si nauctovali jeste poplatek za spravu a jako bonus jeste poplatek za uzavreni sporeni :grind:rnrnDekuji, nikdy vice ... moje akciovy ptf v podpisu mi generuje stabilnich 5% cisteho a navic se jeste kazdy rok dividendy zvysi :lol:
PenzijkornMam jeste stare penzijko a chtel bych po 15letech (za 5let) vybrat polovinu a pak prejit do noveho s dynamickou strategii.rnAbsolvoval to uz nekdo, at vim do ceho jdu (co vsechno se bude danit a o co bych pripadne prisel)?rnJde mi take o to, zda si do te doby nesnizovat dane plnym odpoctem a pak uz bych prispival asi jen symbolicky (take mam prispevek od zamestnavatele).rnrn
Mam to podobne jako ty, taky budu zhruba za 5 - 6 let chtit vybrat. Ale nic dalsiho uz otevirat nebudu. Zamestnavatel prispiva 500 a k tomu ja musim pridat svych 500, jinak by mi nedal nic. To si muze strcit nekam. Kdyby prispival 1000 a me stacilo davat 100 tak by to bylo OK. Ale takto se muzou jit bodnout.rnrnNa tomto odkazu najdes FAQ jak vystoupit. To co myslis je Vysluhova penze (po 15 letech) ale musis to mit ve smlouve, jinak mas smulu.rnNebo odbytne, ale tam ti seberou prispevky statu + musis danit.rnTaktez to lze prevest do toho novejsiho sporeni - Doplnkove penzijni.rnrnhttps:www.conseq.cz/news_detail.asp?page=520&news=1220rnrnJa mam trasformovane jen proto, ze mi ho zalozila pred lety mama.rnNic dalsiho uz otevirat nebudu. Penize si zhodnotim sam. Nevydelavam, abych krmil krome statu a inflace nejake poskoky a manazery fondu s jejich nakupy/prodeji predrazenych akcii, ktere nevyplaci dividendy.